Renault έχει προεπισκόπηση της τεχνολογίας επόμενης γενιάς που θα στηρίξει τα μελλοντικά οδικά αυτοκίνητα, περιγράφοντας τις ισχυρές προόδους στην αποτελεσματικότητα, τα ελαφριά μέρη του σώματος και την προηγμένη τεχνολογία στο αυτοκίνητο-καθώς και την προβολή του πρωτότυπου υπολογιστή που ελέγχεται αυτόνομα οχήματα οδήγησης.
• Ειδήσεις και κριτικές της Renault
Ο Γάλλος κατασκευαστής επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 και στην ενίσχυση της οικονομίας καυσίμου στο επόμενο κύμα των μοντέλων του, αντλώντας από την προηγμένη τεχνολογία υπερσχηματισμού και της φόρμουλας.
Διαφήμιση – Η δημοσίευση συνεχίζεται παρακάτω
Η Renault έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα twin-turbocharging για τους τετρακύλινδρους κινητήρες ντίζελ, δίνοντας οπουδήποτε μεταξύ μιας βελτίωσης 2-8% στην αποτελεσματικότητα ανάλογα με την εφαρμογή. Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα μικρό turbo για να βελτιώσει τη δράση και τη ροπή χαμηλού επιπέδου-που εργάζονται σχεδόν από αδράνεια-με ένα μεγαλύτερο στροβιλοσυμπιεστή που αναλαμβάνει λίγο κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. για να δώσει ισχυρή δύναμη σε υψηλότερες στροφές.
Η Renault επικεντρώθηκε επίσης στην ελαχιστοποίηση του βάρους αυτοκινήτου, υποστηρίζοντας ότι η εξοικονόμηση βάρους των 10kg έχει ως αποτέλεσμα μείωση 1g/km στο CO2. Παρουσιάζοντας ένα προηγμένο σχεδιασμό πίσω πόρτας στο εργαστήριο προόδου του – ζευγαρώνοντας για πρώτη φορά την οπίσθια οθόνη γυαλιού απευθείας στο πλαίσιο του καπακιού εκκίνησης – η ανάπτυξη εξοικονομεί 2,5 κιλά.
Ο αντιπρόεδρος της Renault και η ποιότητα Jean-Michel Billig επιβεβαίωσαν στην Automobile Express ότι η επιχείρηση διερεύνησε σύνθετα υλικά όπως η ίνα άνθρακα για επιπλέον εξοικονόμηση βάρους, αλλά ότι, σήμερα, το τελικό κόστος για τον πελάτη είναι πολύ μεγάλο.